tiada yg sempurna d dunia ini..manusia juga ralat, termasuklah aku..

Wednesday, May 20, 2009

apekah Profesion pilihan anda..??

bende ni msti slalu menjadi tande soal lam idup anda..tol x? dari kecik smpai ke besar ni...msti korg slalu je pikir,..nnt ble abes blaja/tamat skolah nk keje ape ek...stiap manusia biasa slalu akan berpikir sedemikian rupe, msti x kan lepas dri berpikiran sdemikian rupe....ade yg time tadika nk keje ni..masuk skolah rendah suda tuka cita2 dh..masuk skola menengah, lagi mau tukar..masuk ipt amek course lain plak..tup2 bile masuk alam kerja, wat kerja lain plak...

huhuhu
dgn adenye cita2 n usaha, maka kerjaya pilihan yg diidam2 kan bakal menjadi kenyataan. keaadaan bergantung juga kepada rezeki n takdir yg telah dtetapkan Allah kepada masing2...(berbeda tiap org)..

aku juga manusia biase yg slalu menuko2 cita2 ku..huhu...


[AMARAN: penulisan d bwh sgt pjg berjela....dengan ini d nasihatkan, sblum anda mnruskan lg pembacaan ini, sila ambil 1liter air ksong n sedikit jajan utk peneman bacaan ini..serta betulkn tulang blakang anda, sandrkannye pde krusi mngikut kselesaan...jika anda rase seperti penat mmbce...dnasihatkan brehat sketika, kemudia myambung balik pembacaan....kalo anda rase anda x sanggup truskan...sila la jgn bace. huhu]


dulu mase aku kecik, aku nk jadik polis...*kuang3*..mmg klako la..smpai skrg aku x paham asl aku ske nk jadi polis ek? myb time tu aku x pikir pjg kot..biase la bdk kecik..asl dpt men ngan pistol, kire best la tu..huhu...n myb sbb dulu aku lasak n ganas skit ala2 tomboy gitu..(ala...skrg pon ape kurgnye..ye dak..? hahaha...sshhhh bck to the topic)

pastu ble aku msuk darjah dua, stelah aku kenal ape itu yg dmksudkan ngn 'arkitek'..aku trus minat...wlaupun drawing skill aku x bagus..aku tetap ske..leh jadi gile..tp lam pade tu aku minat gak nk jadi doktor haiwan...erm malangnye smakin aku mmbsr...smkin aku tidak suke deal ngn haiwan2..maka aku tidak sejiwa or sebulu ngn binatang..so x layak la gamaknye..lgpun subjek sains aku slalu dpt result xbgus je...huhu...


stelah aku mningkat ke alam awal remaja, aku minat plak nk jadi jurutera letronik coz zaman ni aku ske nk create mende2..so aku rancang r mcm2 bende aku nk cipta kalo aku jadi jurutera letronik nnt..huhu...dri letronik..msuk ke alam teknologi perkomputeran...maklumlah dunia internet n komputer smakin maju pade zaman tesebut. aku jadi gle ngn komputer...lepak je 24 jam depan komputer pon xpe..make timbul la minat nk keje sbgai programmer..huhu..nk wat software mcm2 la kununnya2...game the SIMS versi islamik la...hahaha..gempak x tu?? kdg2 aku tepikir nk jadi web designer gak...gempak lak cite2 aku ni..pdhal aku x kretif mane pon..huhu...tp aku ade la blaja2 ngn html code scara basicnye..blaja sndri2 je mlalui tenet..n kadang2 ikut org2 g baiki pc..smbil2 tu aku tgk..sbb aku becita2 nk jadi technician gak..hahaha...


pastu aku pon apply la aliran computer programming kat skola teknik pas aku PMR..malangnye aliran tu dh tuko jd vokasional (mase aku apply tu aliran tu aliran teknik)...make x lulus la permohonan ku tu...sblum d reject nye trus dri msuk skolah teknik, aku cpt2 suh bapak aku wat permohonan utk myumbatkan aku ke skolah teknik berdekatan ngn umah aku tu..xkesah la course ape2...jnji bapakku gumbira..(aku mmg nk sgt msuk skolah teknik time tu, sbb aku nk sgt2 kuar dri skolah lame tu coz aku xnk blaja lam klas sains tulen sbb ku x bijak mane..)


so kire ok la aku dpt gak msuk teknik ngn aliran kejuruteraan awam (KA) coz aku kinda minat gak bidang tu sbb ade lukisan kjuruteraan...sbb aku minat lukis2 geometri ni (tp subjek teori kjuruteraan awam mmg memboringkan aku..huhu...) smpai habes SPM aku blaja lam bidang ni...smue pahit2 aku telan gak sbb nk lps dri SPM tu..huhu..mmg berat sush n payah...'aku serik nk amek KA lg..nnt blaja ipt aku da xnk amek bidang ni'...tu la die tekad aku..

lam pade aku ngah boring blaja KA ni...aku sempat ag bercita2 nk jadi chef atau caterer..haha..smpai terbyg2 nk bukak restoran...bukan itu je..aku gak nk jadi owner sebuah rumah tumpangan yg mmpunyai restoran kecil di dalam nye d sebuah tempat terpencil yg diusahakan oleh aku n keluarga...hehehe..gle best...huhu


pas SPM aku kene g plkn..mse kat plkn..aku ade gak tetanye2 lam dri sndri..best x kalo aku jadi askar..cm best je..huihuihui..gatal gle...pastu ble time masuk utan..baru tau nk balik..n lam ati aku satu je..'aku x mau mlibatkan dri lam bidang2 cmni dh...aku xmo masuk utan...xske....' seriously, aku x ske...


then bile balik dri plkn, SPM result kuar...alhamdulillah..ok gak la resultnye wlaupun lukisan kejuruteraan yg aku target tu xdpt A1..(uwaa sedeh je..)... hurm make aku ngan gata2lnye tlah mngisi borang2 ipta/poli n sbgainye lam bidang2 yg aku berminat ktike itu...iaitu plancongan, perhotelan, pengurusan makanan...huhu...parents aku cm x hepi sgt la coz syg cm gitu je aku tgglkan KA tu..penat2 blaja...

then sperti jgkaan..sbb time tu kmsukan utk pelajar2 wanita dihadkan berbanding plajar lelaki ( sbb kat ipta dh byk sgt plajar pmpuan, so die bukak lebih kat plajar lelaki lak supaya balance..) maka aku xdpt msuk sbb terpkse bersaing ngn plajar2 pmpuan yg lbh terer dri aku...slain itu..(cewah..penanda wacana d cni ye..), mgkin bidang yg aku pilih tu xde kene mngenenya ngn klayakan SPM aku, make xde nye layak aku nk dpt course yg aku apply tu...


tp sblum aku tau result ipta tu, aku tlah pun blaja d kolej legenda (yg d cintai ni..) lam beberape bulan dh..so xde la aku frust sgt..huhu..tp aku dpt gak twaran blaja kursus perhotelan under uitm kat private college somewhere in perak...tp aku x pegi la coz aku dh de kat legenda...tau x bidang ape yg aku amek kt legenda ni?? surprise2...Civil Engineering (CE)..iaitu lam BM nye Kejuruteraan Awam (KA), bidang yg aku tekad2 xnk amek tu...huhu..tp aku amek gak..ini krane aku mulai terpikir betapa penat lelahnye aku blaja time SPM dulu lam bidang ni, xkan nk lepas cmtu je..huhu...

bak kate org, blom cube lom tau..make dh cube then sudah tau...aku pon msuk la kembali ke lam dunia CE ni, skali lg aku berpenat lelah....adess, nk wat cmne dh nk kat ngan final year pon aku kat cni..so redha je la smpai abes..tp sperti biase, lam sebok2 ngn CE...aku msih bercita2 tggi utk menjadi seorg programmer/web designer...huhu...aku ade la blaja skit2 dri manusia2 kat kolej ni..biase la dak2 kolej ni, mmg pndai2 blake bab2 komputer ni...huhu..aku pon xsure kmane sgt la cita2 aku lam bidang komputer tu..ye la, aku x ade klulusan lam bidang tu...skurng2 nye lam bdg CE aku bakal dpt klulusan (insyaallah..)

d smping tu, aku tlah mnggedik n mnggatalkan dri masuk ke lam bidang askar sbgai aktvt smpingan ku d kolej ni...iaitu askar wataniah...huhu..ni juge mrupakan bdg yg aku dh bertekad2 lam dri yg aku xkn terjun lam bidang ni..skali....masuk gak..mmg gatal..aku pon xtau nape...huhu..

make nye skrg aku wat due keje la...satu as a student of CE...n satu lg askar wataniah a.k.a askar simpanan negara kite...due2 kerja ni memerlukan komitmen, mase n tubuh bdn yg sehat..huhu..slain itu, dua2 bdg ni juge memerlukan sy bekerja d bwh sinaran mentari yg memancar terik tepat ke muke...huhu...(asl weh aku pilih bdg2 ni...)

tp, aku tetap bersyukur krane aku msih dkurniakan akal fikiran, tubuh bdn yg sehat supaya aku dpt menjalankan aktvt2 aku ini n bersyukur krane aku ade gak aktvt2 yg mengisi mase lompong aku huhu...dri cni aku dpt mnimba ilmu n pnglaman yg x kan org lain dpt mlainkan dia sndri msuk lam bdg ni...


as a CE student..(ekeke)

with classmates..

as an askar...

with my askar mates...(mcm cendawan x ktorg?? ekeke)



dengan minat ku yg senantiasa berubah2 ni smpai skrg still, maka persoalan2nye blom lg terjwb .... profesion apekah menjadi pilihan ku??... erm...korg lak cmne?? ape profesion pilihan korng??

[syabas n tahniah krane anda berjaya menghabiskan bacaan...jasamu sgt ku hargai...sekian]

..

5 comments:

durianjawa-unnie said...

haha..
kire gempak jugak impian kaw tu..
kaw power ce..
wataniah lagi..
aku ni?
soh jadi awek askar leh la..
jd askar nye..xlarat oh..
dan aku juga x terer bab ce ni..
dan mula mengusha2 kalau2 leh jadi artis ke lepas ni..haha..
jadi artis x payah pki dip
ko ade degree pon bayaran same aje.
:P
xpon aku jadi akak cleaner kt construction company..
vogue gitu...!

EaSt said...

haha cita2 je nk gempak...tp hasil sbnr x gempak pon...stakat jd kuli, layak la aku ni..huhuhu

cleaner pon xpe, nnt skit demi sdkit, kite gode r engineer kat ctu...pastu trus naik pgkat jd PM ke..hahaha...

Be-Fish said...

hahhaaha... ape la anda ni... cita2 sm je cam i.. polis, doktor haiwan, caterer, hotel2, arkitek... haiya... tp tang askar n technician tu x mo...
papepon, congrats sbb msh berthn ngan CE dn x berhenti separuh jln...
Ore klate hebak2 blako~~~

EaSt said...

congrats buat anda juge sbb msh bertahan... wlaupun minat kite berbeda ngn ape yg kite blaja, tp cita2 utk jd pngusaha bebola cucuk2 bakar kt psr malam pas grad ni msih lam list lg..hehe..

durianjawa-unnie said...

hahaha..
eh..ambo nok join gok kijo jual cucuk2 tu..
febret2....
lapa la pulak...
ci* btol la mara ni masukkan wet aku pki chek..ingt aku ni 'along' ke nak g bank selalu?
sorry merungut kt kaw..