tiada yg sempurna d dunia ini..manusia juga ralat, termasuklah aku..

Wednesday, August 5, 2009

mencari identiti diri....

hai..org pggl sy is..singkatan dri name pjg sy. sy mudahkan panggilan tersebut sebagai 'east' buat teman2 yg menggunakan inggeris sbgai bahasa utama mereke. tapi ade juga teman2 yg melayu pggl sy dengan name east. sy x kisah..sbb bunyi nye pon hmpir2 same...slain itu, east juge bermaksud timur...mlambangkan identiti sy sbgai seorang gadis timur dengan harapan budaya timur tidak akan luntur dek kemodenan zaman.

tjuan sy post entry ni krane sy ingin mencari identiti sbnr sy...sy rase identiti sbnr sy tidak la terselah ataupon lebih mudah jika sy katakan yg sy ni mungkin skali mencopy identiti org dan mengapplykan ke ats dri sy. sy sendiri pon tidak pasti deng
an perkara ini...


sy seorang observer..memerhati dlm diam..kadang2 bising jugak...sy memerhati klakuan, gelagat manusia..kemudian yg mane mnarik, sy akn mengcopy identiti tesebut...tp stakat hr ni, blum ade lg identiti yg sy copy tu 100% same cm tuan asalnya...sbb smue manusia x perfect kan..so sy hanya amek mana2 yg sy rase bekenan..klakuan mereka yg sy x bekenan sy x amek la..yg agak2 baik tu sy amek la..kalo x, x la..sy jadikan ianya sbgai tladan utk mengimprovekan dri sendiri n org2 skeliling sy. krane sy hanye copy identiti org yg bagus2, bukan bermakna sy bagus,...mungkin tuan asal bagus apabila mmpunyai identiti tersebut pade dri mereka, tp apabila d applykan kpde sy, mgkin agak tidak ssuai..sbb tu la sy juga menjadi tidak perfect..

sy rase meniru identiti orang bukanla smuenya x baik...tp kalo tiru sbijik2 mmg x baik la..sbb kdg2 ktidaksesuain keats kite tu akan bwa impact yg besar dan lagi myusahkan...
pada pndpt sy, sy jenis yg cepat mengadaptasi keadaan sekeliling..cuma sy tapis dulu samada bersesuaian atau tidak dengn sy..

adakah smue manusia cenderung untuk terpengaruh dengan identiti orang lain, atau sy sorang sahajakah yg sperti itu??? apakah jika sy dari kecil lagi ditempatkan di bilik kosong tanpa apa2 barang pun, maka sy akan melahirkan identiti sy yg tersendiri di sebabkan tiada pengaruh sekeliling??


jika sejak lahir lg, sy diletakkan d satu pulau yg tiada manusia...mungkinkah sy akan menjadi seperti haiwan2 atau tumbuhan2 yang ade d pulau tersebut?? seperti tarzan yang berkelakuan seperti beruk krane sjak lahir lagi brade dalam keluarga beruk??...adakah kita akan cenderung utk mniru gaya kaum itu apabila kita brade di kalangan mereka??

mungkin skali, kita mrasakan kita meniru identiti orang, walhal, setelah d apply keats diri sendiri, maka ianya telah pun menjadi identiti kita sendiri..setuju??

apakah identiti saya yang sebenarnya??

wahai pembaca blog...luahkan pendapat anda...

4 comments:

iZNie said...

..akak rs kebanyakkan org pon bt cm east bt..tp ble kite yg apply, ye jd lain..
..btol gak kte east, ble kite duk kt utan cm tarzan msti akan jd cm makhluk2 yg kt utan..
..same gak cm kite brkawan..kawan ngan org baik sedikit sebanyak kite ikot jd baik..cm 2 gak sebaliknye..

mrs.un-known said...

aku pon mcm ko gak mek..
observe diri org.then copy mane baik.
aku ade jugak identiti sendiri..
tp x byk..
dlu aku memang cpt ikot org
aku x fhm diri sendiri
skang ni aku dah leh fhm diri aku dan sikap aku yg aku leh predict sebelum sesuatu terjadi..
hehe..
teruskan usaha menyelamatkan identiti diri kau..
:D

norfa arisha said...

memg sush nk cari identiti sendiri...
kekedg diri sendiri pun xtahu...
ambil masa yg lama...huk3
xkisah la ambil atau cedok identiti org ke x...
memg sesetgh org tu pndg sinis bile kite tiru org len..
mgkin itu satu pelajarn wat kite...
try+test+error=ok @ wrong
kalu benda tu firm dgn kite...kite ambil atau sebaliknya...
pape pun... cari la diri anda...ambil masa utk kenal diri sendiri...
sbb org keliling yg xseng dgn kite akn pijak2 n akn kutuk2 kite..
wat pilihan yg paling baik...
all the best girl... :)

EaSt said...

>>K.yana>> thnx for ur opinion...:D

>>chort>> aku xsure same ade yg dkatakan identiti sendri tu adakah btul2 identiti kite, or identiti org len..cume kte x pasan sbb dh lame kite amal...anyway, thnx..:D

>>k.Farah>> thnx...:D wish u all the best too..